sobota, 7 czerwca 2014

 ŻUREK W CHLEBIE NA DOMOWYM ZAKWASIE



SKŁADNIKI:

Na ok 4 litry żurku.
700 ml domowego zakwasu
4 białe kiełbasy
2 laski wędzonej kiełbasy
5 plastrów wędzonego boczku
6 jaj
200 ml śmietany kremówki
1 cebula
1 por
2 pietruszki
pół selera
3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżki majeranku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotowujemy bulion, do garnka z zimną wodą wrzucamy białą kiełbasę, zagotowujemy, zbieramy szumy. Wrzucamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do miękkości warzyw, ok pół godziny.
 Z bulionu wyjmujemy warzywa i kiełbasę, marchewkę i biała kiełbasę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną wędzoną kiełbasę z boczkiem, posiekaną cebulę i czosnek. 
Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojoną białą kiełbasę, krótko razem przesmażamy i przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy pokrojona marchewkę, którą wcześniej wyjęliśmy.  Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zakwas, łyżkę tartego chrzanu i gotujemy ok 15 minut. 
Wlewamy śmietanę wcześniej zahartowaną. Doprowadzamy do wrzenia, nie gotujemy.

Polecam podawać z gotowanym jajkiem w chlebku domowej roboty.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz