piątek, 16 maja 2014

KALAFIOR W MIĘSIE MIELONYM



SKŁADNIKI:

1 średni kalafior
 8 plastrów boczku wędzonego
800g mięsa mielonego wołowego
1kg ziemniaków

Do mięsa mielonego:
2 jajka
czerstwa bułka
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża pietruszka i kolendra
sól, pieprz, słodka papryka

Do ziemniaków:
2 łyżeczki suszonych ziół
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior oczyścić i ugotować al dente.
Mięso mielone wyrobić dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz resztę składników, świeże zioła drobno posiekać.
Ziemniaki pokrojone w łódeczki ugotować al dente. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i wymieszać z ziemniakami.


Wystudzony kalafior układamy na blasze w której będziemy piekli i obkładamy go mięsem mielonym.



Następnie przykrywamy plastrami wędzonego boczku.


Przyprawione ziemniaki wraz z kalafiorem wstawiamy do piekarnika.
 Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz