KALAFIOR W MIĘSIE MIELONYM
SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
8 plastrów boczku wędzonego
800g mięsa mielonego wołowego
1kg ziemniaków
Do mięsa mielonego:
2 jajka
czerstwa bułka
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża pietruszka i kolendra
sól, pieprz, słodka papryka
Do ziemniaków:
2 łyżeczki suszonych ziół
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior oczyścić i ugotować al dente.
Mięso mielone wyrobić dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz resztę składników, świeże zioła drobno posiekać.
Ziemniaki pokrojone w łódeczki ugotować al dente. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i wymieszać z ziemniakami.
Wystudzony kalafior układamy na blasze w której będziemy piekli i obkładamy go mięsem mielonym.
Następnie przykrywamy plastrami wędzonego boczku.
Przyprawione ziemniaki wraz z kalafiorem wstawiamy do piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz