CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZAKWAS:
Wymieszać
1/2 szklanki. mąki żytniej i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody, na drugi dzień dodać taką sama
porcję wieczorem, po 12 godzinach zamieszać, dodawać 2 łyżki mąki i 2 łyżki
ciepłej, przegotowanej wody przez kolejne 3 dni wieczorem i kolejne 2 dni po 1 łyżce maki i ciepłej, przegotowanej wody, co 12 godzin mieszać.
Zakwas gotowy do użycia po 7 dniach.
Przygotować zaczyn.
ZACZYN:
250g mąki pszennej very strong lub
chlebowej
325 ml ciepłej, przegotowanej wody
1/2 szklanki aktywnego zakwasu
7g drożdży w proszku
Wszystkie składniki wymieszać przykryć folią pozostawić w temperaturze pokojowej na
całą noc. Następnego dnia robimy ciasto właściwe.
CIASTO WŁAŚCIWE:
400g mąki pszennej very strong lub chlebowej
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
Z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, następnie 2 razy
co godzinę odgazować ( tzn. rozpłaszczamy ciasto i zaginamy boki do środka i znowu rozpłaszczamy i zaginamy), po drugim odgazowaniu uformować bochenek, pozostawić na 1 godzinę, przed
włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze
240 stopni C przez 10-15 min. a następnie zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze
25 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz