niedziela, 11 maja 2014

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM




 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZAKWAS: 

Wymieszać 1/2 szklanki. mąki żytniej i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej  wody, na drugi dzień dodać taką sama porcję wieczorem, po 12 godzinach zamieszać, dodawać 2 łyżki mąki i 2 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody przez  kolejne 3 dni wieczorem i kolejne 2 dni po 1 łyżce maki i ciepłej, przegotowanej wody, co 12 godzin mieszać.
 Zakwas gotowy do użycia po 7 dniach. 


Przygotować zaczyn.

ZACZYN:

250g mąki pszennej very strong lub chlebowej
325 ml ciepłej, przegotowanej wody 
1/2 szklanki aktywnego zakwasu
7g drożdży w proszku
Wszystkie składniki wymieszać przykryć folią pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. Następnego dnia robimy ciasto właściwe.

CIASTO WŁAŚCIWE:

400g mąki pszennej very strong lub chlebowej
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
Z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, następnie 2 razy co godzinę odgazować ( tzn. rozpłaszczamy ciasto i zaginamy boki do środka i znowu rozpłaszczamy i zaginamy), po drugim odgazowaniu uformować bochenek, pozostawić na 1 godzinę, przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10-15 min.  a następnie zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze  25 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika do wystudzenia.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz